A Várfok Galériát közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben alapította Várfok 14 Műhelygaléria néven jelenlegi tulajdonosa, Szalóky Károly. Ezzel Magyarország legrégebbi magánkézben lévő kortárs galériái közé tartozik. Az első kiállítóteret a Várfok utcában, egy szenespincéből kialakított szuterénben rendezték be, mely bölcsőként szolgált a Várfok Galéria későbbi szerteágazó intézményrendszerének.
1996-ban a Spiritusz Galéria megnyitásával bővült az anyaintézmény. Az elnevezés átvétel, amely folytonosságot hivatott kifejezni: a Vízivárosi Galériát korábban Spiritusz Galéria néven vezető Szalóky névadása. Kezdetben tipikus lakásgalériaként működött, előszobával és mintegy 40 m² kiállítási területtel. 1999-től 2002-ig mint a Várfok Galéria gyűjtőit fogadó bemutatóteremként, avagy szalonként funkcionált, ahol részben Szalóky Károly gyűjteményéből, és a galériában letétbe helyezett művekből válogatott, időről-időre megújuló kiállítás várta az érdeklődőket. A helyiség jelenleg a művek raktáraként üzemel.
Az XO Galéria 1997-ben nyitotta meg kapuit a Várfok utca 11. szám alatt.Az egykori önkormányzati szükséglakásból kialakított tér 2002-ben alapvető építészeti változásokon esett át. Ívelt, hajlított formájú falaival, üvegfelületeivel, cégérével különleges belsőépítészeti kialakítású, tágas teremmé vált. A nagy belmagasság, a korszerű világítástechnika a galéria posztmodern stílusával együtt reprezentatív helyszínt biztosít tárlatok számára. A Várfok Galéria kiállítóhelyei között nem volt kimondott stiláris, vagy egyéb szempont szerinti specializálódás, ezzel együtt az XO Galéria kezdetben inkább az absztrakt, nagyobb méretű, variábilis megvilágítást igénylő művek kiállítóhelye volt.

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu