Spiritusz Galéria Mozgásban

MOZGÁSBAN - Lendületben a Spiritusz Galéria és művészköre!A fizikai és szellemi energiákat, a SPIRITUSZT mozgósítva összpontosítunk egy rendhagyó csoportkiállításra, mely leginkább apropóját tekintve különleges. 2011 februárjában ugyanis újjászületik, új helyszínre költözik a Spiritusz Galéria, a megújult Várfok Galéria szomszédságába, annak egykori Várfok Termébe, hogy a Várfok Galéria Csoport tagjaként még koncentráltabb és letisztultabb tevékenységet valósíthasson meg. Mostantól kezdve havonta rendezendő kiállításokon mutatja be mára összeérett, fiatal festőkből, fotósokból, szobrászokból álló művészkörét.
A február 10-én, 18 órakor kezdődő nyitótárlaton mindannyijuk számára biztosít teret, miként annak az „áramló" folyamatnak is, amit a „mozgás" témakörében készült műveikkel keltenek művészeink. Mindenki a maga reakcióidejével, tempójával gazdálkodva, saját és kiállítóhelye mozgásterét kihasználva láttatja ezt a folyamatos „áramlást" hol lineáris fejlődésnek, hol körforgásnak, cirkuláló rezgésnek, együttrezgésnek - erről (is) szól a MOZGÁSBAN kiállítás, a különféle szempontokat, reakciókat egyesítő egymásra hatásról, interaktivitásról.
A Spiritusz Galéria művészei - Abonyi Alma, Appelshoffer Péter, Balla Vivienne, Fabók-Dobribán Fatime, Fátyol Viola, Hangay Enikő, Jahoda Réka, Kaszás Réka, Komlovszky-Szvet Tamás, Mayer Hella, Szemethy Orsi, Tesch Katalin, Tóth Szilvi - a mozgás jelenségére reflektálnak személyre szabottan. Arra az evidenciára, mely egyúttal paradoxon. Bár a művészettörténetben alapvető, de többrétegű ábrázolási, kifejezési, technikai probléma, mind jelképtárát, értelmezési tartományát tekintve sokrétű. Más-más rétegét és vonulatát ragadták meg alkotóink is, habitusuknak megfelelő, eltérő sebességre kapcsoltak koncepciók kigondolása, megvalósítása közben. A kiállítási anyag sokszínű, ám összeköti őket egy közös szellemi spirál: a hol burkoltan, hol bátrabban interakcióra hívó vezérfonál és vezényszó - KÖVESS! -, mely a nézővel is rezonanciát kelt: áramolj velem! Közelíts hozzám, kövess a tekinteteddel, benyomásaiddal - tudsz követni? -, miközben én is lépést tartok veled, és ha egy hullámhosszon leszünk, együtt keringünk a kreativitás - az alkotó és befogadó érzeteinek, képzeteinek - teremtő mezejében, univerzumában. Az aktuális fejleményekre, a Spiritusz Galéria megújulására és lendületére, művészei innovációs készségére utalnak a „haladás, fejlődés, újulás, megújulás" és „lendület, frissesség, erő, dinamika" hívószavak mentén megfogalmazott művek, melyek néhol konceptuális tartalmakkal feltöltve tükrözik a külső-belső, „technikai" mozgás, elmozdulás problematikáját (Fátyol Viola, Komlovszky-Szvet Tamás, Tesch Katalin), ám mindig rendkívül látványosan, akár színesen is (Abonyi Alma). A látványfestői (Fabók-Dobribán Fatime) és azt absztrakcióba forgató (Kaszás Réka) megoldások a fotó területén is élnek (Hangay Enikő, Tóth Szilvi), játékossággal, sőt pimasz humorral serkentve a befogadást (Szemethy Orsi). A testek „mozdulás-elmozdulás" közben történő hagyományos ábrázolása (Balla Vivienne), a „sebesség, gyorsaság, tempó" egyszerre naturalisztikus és szimbolikus megjelenítése (Appelshoffer Péter) a célba éréssel, és az ennek hatósugarában húzódó tartalmak: a „mozgás, energia, szellemi energia", avagy „SPIRITUSZ, rezgés, áramlás, sugárzás" filozofikus, hol kirobbanóan energikus (Jahoda Réka), vagy ellenpólusként, csendes, belső elmozdulásokat sejtető, finoman cizellált jelenetei (Mayer Hella), egyenként mozgás-lenyomatok, együttesen pedig a nézőt magával ragadó energia-töltetet sugároznak.

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu