A Várfok Galéria és a Spiritusz Galéria a Budapest Art Fair 2009-en!

2009.11.14


 
VÁRFOK GALÉRIA 
13. Stand
 
 
SPIRITUSZ GALÉRIA 
14. Stand

A VÁRFOK GALÉRIA és a SPIRITUSZ GALÉRIA RÉSZVÉTELE
A BUDAPEST ART FAIR 2009-EN - 2009. NOVEMBER 19-22.

Műcsarnok
1146 Budapest, Dózsa György út 37 (Hősök tere)

 

VÁRFOK GALÉRIA     13. Stand
SPIRITUSZ GALÉRIA      14. StandA Várfok Galéria kapcsolódó nyilvános programjai:

2009. november 19., csütörtök: Transzcendere – A gesztus művésze Nádler István (Rendező: Böjte  József, 2009) – Ősbemutató a Budapest Art Fair keretében a művész jelenlétében
2009. november 20., péntek: A szürrelizmus esperese – Rozsda Endre (Rendező: Böjte József, 1999-2009) – Filmvetítés a  Budapest Art Fair keretében

FONTOS! : A vásár ideje alatt a Várfok Galéria a szokásos nyitva tartással várja az érdeklődőket.
A Spiritusz Galéria 2009. november 16. és 22. a Budapest Art Fair idejének hetében zárva tart. 2009. november 23-tól már a szokásos nyitva tartással várja az érdeklődőket.

 

A jövőre huszadik születésnapját ünneplő Várfok Galéria a korábbi évek szokásához híven az idei Budapest ArtFair-en is különlegességekkel várja a standjára ellátogató érdeklődőket.  A Galéria egyik legszembetűnőbb újítása az idén, hogy standjának közvetlen közelében megjelenik a Várfok Galéria „előszobájaként” is ismert, 2007 óta működő Spiritusz Galéria standja is, ahol a legfiatalabb művészgeneráció képviselőinek munkái tűnnek majd fel. A két egymástól elkülönülő stand között pedig egy önálló standrészen, Rozsda Endre munkáit tekithetik meg a látogatók, így állítva méltó emléket a tíz éve elhunyt kiváló művésznek.


Várfok Galéria – 13. Stand

 

Képviselt művészek (2009): aatoth franyo, Csiszér Zsuzsi, feLugossy László, Françoise Gilot, Győrffy László, Martin C. Herbst, Herman Levente, El Kazovszkij, Mulasics László, Nádler István, Ray Monde, Rácmolnár Sándor, Rozsda Endre, Szirtes János, Szotyory László, Ujházi Péter, Várady Róbert, Sebastian Weissenbacher.
A Várfok Galéria idén is bemutatja standján az egyre nagyobb nemzetközi sikereket elérő Martin C. Herbst osztrák művész különleges alumínium alapra készült hipnotikus portréit és gömbjeit, melyeket újabban Herbst a fénnyel való megvilágítás révén kiterjeszt a térbe, feloldva az alkotás határait. A nemzetközi vonalat erősítik még Sebastian Weissenbacher osztrák festő a giccset iróniával oldó képei, Ray Monde érzéki festményei, vagy a Párizsban élő, de magyar származású aatoth franyo frivol, vörös alapú munkái. A Galéria művészköréhez olyan kiemelkedő kortárs magyar művészek kapcsolhatók, mint például Mulasics László, Ujházi Péter, Szirtes János, feLugossy László, El Kazovszkij – művészetüket alkotásaik képviselik majd a vásáron. A fiatalabb generációhoz tartozó Csiszér Zsuzsi, Herman Levente és Győrffy László olykor meghökkentő művei nem maradnak el idén sem. A Budapest ArtFairrel párhuzamosan a Várfok Galéria termeiben a nemzetközileg jól ismert Françoise Gilot és a magyar kortárs klasszikus Nádler István kiállítása lesz látható egészen 2009. november 21-ig.


Rozsda Endre művészetét bemutató külön stand (a Várfok Galéria (13.) és a Spiritusz Galéria (14.) között)

Rozsda Endre, az Európai Iskola egyik alapító tagja, az egyik első magyar szürrealista, André Breton egykori barátja, Françoise Gilot mentora, 1999-ben hunyt el Párizsban. A Várfok Galéria, hogy méltó módon emlékezzen meg a Copley-díjjal és az „Arts et des Lettres” rend tiszti fokozatával kitüntetett művészről, idén nagyszabású kiállítás-sorozatot szervezett emlékére, halálának tizedik évfordulója alkalmából. Az eseményhez csatlakozó Budapesti Francia Intézet és Budapest Galéria termeiben megrendezett kiállításokat követte egy Pécsett megrendezett egyéni tárlat, illetve két egymással párhuzamos Párizsban megrendezett kiállítás is. Ennek a sorozatnak az egyik utolsó fontos állomása egy külön Rozsda Endre művészetének szentelt standrész lesz a Budapest ArtFairen. Ehhez kapcsolódik szintén a vásár keretében zajló Rozsda Endréról szóló film vetítése.Spiritusz Galéria – 14. Stand

Képviselt művészek: Abonyi Alma, Appelshoffer Péter, Andreas Berde, Sara Berti, Zhenia Bozukova, Fabók-Dobribán Fatime, Fátyol Viola, Hangay Enikő, Kaszás Réka, Keresztes Nagy József, Komlovszky-Szvet Tamás, Kores, Laki Eszter, Molnár Ágnes Éva, Molnár Levente, Nagy Benjamin, Nagy Sándor Zoltán, Németh Marcell, Szemethy Orsi, Tóth Szilvi, Töttös Kata, Trieb Zsuzsa

A Spiritusz Galéria, a Várfok Galériával párhuzamosan idén először vesz részt önálló standdal a Budapest Art Fairen. A fiatal, pályakezdő művészek különböző műfajokban mutatják be friss, lendületes alkotásaikat. A Spiritusz Galéria a festmények és fotók mellett erőteljesebb hangsúlyt fektet idén fiatal szobrásztehetségeire. Komlovszky-Szvet Tamás szemfényvesztő szobrai mellett, Abonyi Alma impozáns kisplasztikái, valamint Németh Marcell síkdomborművei a kortárs művészet merészebb vonalát képviselik majd, míg Sara Berti, Molnár Levente, és Nagy Sándor Zoltán a klasszikusabb szobrászati műfajt kedvelők számára jelent érdekességet.
A Spiritusz Galériából és a TáblaTologatóTárlatokról már ismert festők és grafikusok (Appelshoffer Péter, Andreas Berde, Fabók-Dobribán Fatime, Kaszás Réka, Kores, Szemethy Orsi, Trieb Zsuzsa) mellett a Galéria két legújabb festőművésze is bemutatkozik: Nagy Benjamin, aki 2009-ben Amadeus ösztöndíjat nyert, valamint a bolgár származású Zhenia Bozukova. Továbbá kiállításra kerülnek a Budapest Art Fairen az ArtVilnius ’09 művészeti vásárt is megjárt, nagy sikert arató Hangay Enikő, Tóth Szilvi és Fátyol Viola fotók is. 


Kapcsolódó nyilvános programok

A Várfok Galéria a standján látható képzőművészeti alkotások mellett, különböző programokkal szeretné gazdagabbá tenni a látogatók számára a művészeti vásár nyújtotta élményt, így két filmbemutatóval is készül. A Budapest Art Fair hivatalos programjában helyett kapott filmvetítések sorában az első, a Nádler István művészetét bemutató Böjte József által rendezett legújabb film, a Transzcendere – A gesztus művésze Nádler István, melynek a 2009. november 19-én, csütörtökön 17 órakor a Műcsarnok Auditóriumában történő vetítése egyben a film ősbemutatója is. Az eseményen jelen lesz a rendező, Böjte József és a művész, Nádler István is, hogy ismertessék a film koncepcióját.
Az ezt követő napon, az Art Fair második napján, 2009. november 20-án, pénteken 17 órakor lesz a Várfok Galéria következő filmbemutatója. Az érdeklődők ismét a Műcsarnok Auditóriumában tekinthetik meg Böjte József rendezésében a Rozsda Endre – A szürrealizmus esperese című filmet, amelyet a Várfok Galéria ez év tavaszán, a Rozsda Endre kiállítás sorozata kapcsán mutatott be először. A filmben különböző interjúkat, beszélgetéseket láthatnak Rozsda Endrével és barátaival, például Françoise Gilot-val, aminek köszönhetően egy új oldala tárul fel a nagy erejű festőegyéniségnek.
Akik esetleg nem tudnak eljönni a bemutatók időpontjaira, azoknak lehetőségük nyílik megtekinteni a filmeket más időpontokban, egy napon. A Nádler Istvánt bemutató Transzcendere című film 2009. november 22-én vasárnap 15 órakor, a Rozsda Endre művészetét ismertető szintén 2009. november 22-én 16 órakor kerül ismételten vetítésre a Műcsarnok Auditóriumában.


Vetítések időpontjai:

I) Transzcendere - A gesztus művésze Nádler István (Kortársaim I-III.)
Operatőr: Jancsó Nyika; Gurbán Miklós; Böjte József
Rendező: Böjte József. Kreatív Média Műhely Produkció, 2009.
56 perc.
Helyszín: Műcsarnok, Auditórium
Időpont: 2009.11.19. 17:00
A vetítést megismételjük november 22-én, vasárnap 15 órakor.

II) A szürrealizmus esperese - Rozsda Endre / Filmvetítés a 10 éve elhunyt művész tiszteletére
Operatőr: Jancsó Nyika; Kozma István
Rendező: Böjte József. Kreatív Média Műhely Produkció,1998-2009.
54 perc
Helyszín: Műcsarnok, Auditórium
Időpont: 2009.11.20. 17:00

A vetítést megismételjük november 22-én, vasárnap 16 órakor.

english »
Archívum
201920182017201620152014
201320122011201020092008
200720062005
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu