Az Újév első megnyitója a Várfokban

2006.01.11

Maria Buil, Sandrine Enjalbert, Anne van der Linden, Agata Siecinska, Estela Torres és Ray Monde kiállítása

VÁRFOK GALÉRIA – VARFOK TEREM (Várfok u. 14.)
Ray Monde kiállítása


Ray Monde ezen sorozatának, vagy talán egész művészetének kiindulópontja egy gyermekkori álom, amiben egy emberek, élőlények nélküli világot látott, csak ásványokkal, egy teremtés előtti vagy éppen teremtés utáni pillanatról. Ezt a világot szeretné megtölteni a testtel, az egyetlen dologgal, amiről érzéki tapasztalattal rendelkezhetünk.
A vásznakon a művésznő először saját megismert női testéből indul ki, s innen lép tovább fokozatosan az ismeretlen, a férfi test felé. Első képei nemtelen begubózott alakokat ábrázolnak, aztán lassan világossá válik a testek férfisága. A sorozat következő lépései, a Várfok Galériában is bemutatott óriási lábfejek, melyek megteremtik a kontaktust a föld és a test között és lehetővé teszik a haladást…Majd jönnek a fejek, fekete inkább feminin fejek, melyek a művésznő szerint a kezdetek, a teremtés univerzumát képviselik, ahol minden s mindennek egymáshoz való viszonya kialakult. Végül jönnek a kezek, melyek a már inkarnálódott világot képviselik: festenek, érintenek, kezdeményeznek. Nekik adatott meg a tapintás érzéke, ami által a világ felfedezhető. A sorozat záró képeiben a fallosz jelenik meg, hasonló szándékkal, mint Courbet A világ eredete című képén a női nemi szerv. Így válik szerinte teljessé a világ.
Egy francia kritikusa szerint Francis Bacon hozzáállásával festi meg naturalisztikus, igazság/valóság kereső, lecsupaszított festményeit.

VÁRFOK GALÉRIA - XO TEREM (Várfok u. 11.)
Maria Buil
(Sanyolország), Sandrine Enjalbert (Franciaország), Anne Van der Linden (Belgium), Agata Siecinska (Lengyelország), EstelaTorres (Mexikó) kiállítása.


Az öt képzőművésznőt elsősorban felkavaró, szókimondó és provokáló őszinteségük és kifejezésmódjuk köti össze. A minket körülvevő, gyakran brutális világot mutatják be sokszor kíméletlenül, mindenféle szemérmességtől mentesen. Munkáik érzelemmel és szenvedéllyel telítettek.
Az öt művész Violentes Femmes címmel szerepelt már közös kiállításon a következő városokban: Párizs, Prága, Varsó, New York, Lyon és Monterrey.
Agata Siecinska a transzszexuálisok, betegek, nyomorékok világát mutatja be, azt a világot, amelyről jobban szeretünk tudomást sem venni.
Estela Torrest érzelmei vezérlik, a vásznon pillanatnyi hangulata, félelmei manifesztálódnak.
Anne Van der Linden képein a homoszexuális és hermafrodita világ elevenedik meg, kendőzetlenül, a maga brutalitásában.
Sandrine Enjalbert témáit gyakran a média képáradatából választja, fauves-os színvilága fanyar humorral párosul.
Négyük ellenpólusaként értelmezhető Maria Buil művészete, aki finomabb eszközökkel, nem pedig brutális nyersességgel kíván hatni.
A kiállítás a budapesti Francia Intézet és a párizsi Les Singuliers galéria közreműködésével valósult meg.

A Portál Galériában (1012 Várfok u. 8.) aatoth franyó munkája látható.

english »
Archívum
201920182017201620152014
201320122011201020092008
200720062005
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu