Crescendo - Impulso / Új kiállítások a Várfok Galériában

2010.03.25

A Várfok Galéria, mint az egyik első kortárs magán alapítású galéria Magyarországon, 1990-ben nyitotta meg kapuit, így idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Az elmúlt két évtizedes töretlen működés alatt igyekezett mindvégig a kezdeti célkitűzésének megfelelni, vagyis a minőségi kortárs művészetet képviselni és legitimálni hazánkban és külföldön egyaránt. A Várfok Galéria érdemeit mutatja, hogy számos jelentős kortárs művész pályáját indította el, részese volt különböző gyűjtemények alakításában, a magyar kortárs művészet nemzetközi kapcsolatainak megerősítésében.
Mára kialakult egy állandó, zárt művészköre, amelynek magyar és nemzetközi tagjai rendszeres jelleggel állítanak ki a Várfok Galéria Várfok és XO Termeiben. Mivel azonban fontosnak tartja a fiatal pályakezdő művészek támogatását és az új tehetségek felfedezését, 2007-ben elindította filiáléját, a Spiritusz Galériát, ahol műfaji kötöttségek nélkül mutathatják be a fiatalok friss, dinamikus munkáikat. A Várfok Galéria és Spiritusz Galéria szoros összetartozása jelzi az immár 20 éves, tradicionális Várfok Galéria megújulását és az új médiák felé nyitását, valamint a Spiritusz Galéria oldaláról közelítve, egy már nevet szerzett, nagy múltú Galéria támogatását, mely biztosítja a Spiritusz fiatal művészeinek helyét a hazai kortárs művészeti palettán.

    Az idei, 2010-es évben a Várfok Galéria méltó módon szeretné megünnepelni 20 éves születésnapját. Ebből az alkalomból különböző izgalmas, tematikus csoportos kiállításokkal gazdagítja ez évi programját. A sort indító januári Paradogma, majd a Várfok Teremben rendezett Papíron után most a Várfok Teremben a Spiritusz Galéria művészei közreműködésével az Impulso, az XO Teremben pedig a Várfok Galéria művészeit felvonultató Crescendo című tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. Ez utóbbi különlegessége, hogy a Várfok Galéria teljes művészkörét felvonultatja, valamint hozzá kapcsolódik majd a Várfok Galéria 20 éves születésnapját ünneplő kiadvány megjelentetése is, ez utóbbi április végén.


XO TEREM (1012, Budapest, Várfok u. 11.)

„Crescendo”- aatoth franyo, Csiszér Zsuzsi, feLugossy László, Françoise Gilot, Győrffy László, Martin C. Herbst, Herman Levente, El Kazovszkij, Mulasics László, Nádler István, Ray Monde, Rácmolnár Sándor, Rozsda Endre, Szirtes János, Szotyory László, Ujházi Péter, Várady Róbert, Sebastian Weissenbacher
Megnyitó: 2010. március 25., csütörtök, 18 és 20 óra között.


A mostani Crescendo című tárlat, ahogy már említettük a Várfok Galéria teljes művészkörét, vagyis mind a 18 magyar és nemzetközi alkotót felvonultatja. Még nem volt olyan kiállítás, ahol a Galéria összes művésze a jelenlegi felállásban együtt lett volna képviseltetve, így igazán különleges ez a mostani kiállítás.
A kiállítás címe egy mindenki által jól ismert zenei fogalmat takar. A „crescendo” egy előadási utasítás a zeneművészetben arra vonatkozóan, hogy a hangokat fokonként mindig erősebben kell hangoztatni, illetve utal a zenemű így megszólaltatott részére is.
Gyakorlati szempontból nézve a „crescendo” a mostani kiállításra alkalmazva utal a Várfok Galéria művészeivel együtt való közös növekedésére, felemelkedésére, a művészkör alkotói életútjainak felívelésére, és hát a tavasz eljövetelére, a természet újjáéledésére, erőgyűjtésére, kivirágzására. 
Akárcsak a Paradogma című kiállításnál, most is felkérésre készített, illetve külön erre az alkalomra válogatott művekből tevődik össze ez a kiállítás: a művészek többsége teljesen új munkával készült, külön erre a tematikára.
A művészek tehát erre a „crescendo motívumára” reflektálhattak és bár nehéznek ígérkezett a feladat, a téma különböző jelentésrétegei tág teret biztosítottak az alkotásra. A kiállított művek részben növekvő erő, és a lendület jegyében születtek vagy arra utalnak. A képeken megjelenő színek, formák, ellentétek intenzitása, szétfeszítő ereje, robbanása feleltethető meg a zenei fogalom képzőművészeti variánsának. Egyes képek átvitt értelemben reflektáltak a növekedés fogalmára. A túlfűtöttség, robbanékonyság, gyorsulás igen jellemzőek mostani társadalmunkra, életvitelünkre, csakúgy, mint az érzelmek, indulatok elszabadulása, korlátok lebontására tett kísérletek. A crescendo fogalma összeegyeztethető emellett a dinamikussággal, a katarzis előtti pillanattal, amikor az érzések egyre inkább szétfeszítik az embert, míg végül már nem lehet korlátok közé zárni őket és robbanásszerűen áradnak szét, a megtisztulást hozva el, mely az új kezdetet előzi meg.  A Várfok Galéria egy ilyen új kezdet előtt áll, levonva az első húsz év tanulságait, összegezve eredményeit, újult erővel, tovább növekedve kezd neki a következő húsz évének.


VÁRFOK TEREM / SPIRITUSZ GALÉRIA
Várfok Galéria - Várfok Terem: 1012 Budapest, Várfok u.11.
Spiritusz Galéria: 1075 Budapest, Madách Imre út 3.
 

„Impulso”: Appelshoffer Péter, Fátyol Viola, Jahoda Réka, Kaszás Réka, Komlovszky-Szvet Tamás, Kores, Kútvölgyi Léna, Mayer Hella, Molnár Ágnes Éva, Szemethy Orsi, Tesch Katalin, Zhenia Bozukova

Megnyitó: 2010. március 25., csütörtök, 18 és 20 óra között.

A Várfok Galériában zajló megnyitóval nagyjából egy időben, 19 és 21 óra között a kiállítás másik felét a Spiritusz Galériában is meg lehet tekinteni.

Az „Impulso” elnevezésben a Crescendo kiállítás címére, illetve annak koncepciójára történő utalás rejlik, egyfelől.
Másfelől az „impulzus” (innen ered a kiállítás címe: Impulso) ösztönzést, késztetést, vagyis „művésznyelvre” lefordítva inspirációt jelent, amely lehet egy belső, természetszerű ösztönzés, vagy egy külső (hatásnak köszönhető), hirtelen- löketszerű, akár pillanatnyi, aktuális indíttatás. Az első, a meglévő, a személyiségből adódó, vagy annak régóta részévé vált (interiorizált) impulzus az egyes befolyásokra adott viszonylag állandó, tipikus válasz, kifejezési mód, stílus. A második lehetőség egy akár gyökeresen, a saját reagálási mintáknak szembeforduló, azt robbanásszerűen újrarendező reakciót – akár stílusváltást, paradigmaváltást – okozhat.
E fogalmakra építve kerül megrendezésre március 25-től ez az igen szokatlannak ígérkező tárlat: a résztvevő alkotók művészkollegáik munkásságára reflektálva készítenek új alkotásokat, külön erre az alkalomra.
A Spiritusz Galériából tizenkét művész kapott felkérést arra, hogy a Várfok Galéria művészköréből a számukra kiválasztott, egy-egy „párművész” műveire, munkásságára valamiféleképpen reflektáljanak, egy általuk készített alkotáson keresztül. A csoportos kiállításon különböző műfajok képviseltetik magukat, a festménytől a videó munkákon át a fotóig és a szoborig.
A kiállítás lényege tulajdonképpen az, hogy kapcsolódási pontok létesülését segítse elő: egyfajta „közvetlen párbeszéd” létrehozását művészek, generációk és műfajok között.
     A tizenkét művész munkái részben a Várfok Galéria Várfok Termében, részben a Spiritusz Galériában lesznek láthatóak. A két helyszín között megosztott kiállításon nemcsak az újonnan létrejött munkák kerülnek bemutatásra, hanem a párként meghatározott művész egy alkotása is ki lesz állítva.  


A kiállítások létrejöttét az NKA támogatja.

english »
Archívum
201920182017201620152014
201320122011201020092008
200720062005
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu