Françoise Gilot kiállítása a Pécsi Kisgalériában

2010.04.23

Szombaton, 2010. április 24-én 17 órakor nyílik a Pécsi Kisgalériában Françoise Gilot festményeiből kiállítás. Az egy hónapon keresztül, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa társrendezvényeként látogatható tárlat több szempontból is kuriózum lesz.

Françoise Gilot (1921, Neuilly-sur-Seine / F) festői munkássága évtizedek óta világszerte ismert.
Az idén 89. életévét betöltő, még mindig aktív festőnő családja szándékai ellenére választotta alig húsz évesen a művészi pályát. Bár gyermekkora óta rajzolt, az olajfestéssel Rozsda Endre révén ismerkedett meg igazán, ő vezette be akkori párizsi tartózkodása alatt Gilot-t a festészet rejtelmeibe. Különböző iskolák elvégzése után nemsokára a fiatal lány a huszadik század egyik legnagyobb mesterétől tanulhatott első kézből, hiszen 1944-től kezdve egy évtizeden át Picasso élettársa lett. Ezek az évek magánéletében és művészetében is nagy változást okoztak. Élményeit több műben is megírta: világosan kiderül, mennyire nehéz is volt számára, mint művész nemcsak megismerkednie, hanem levetkőznie Picasso művészetének kikerülhetetlen hatását. De sikerült új életet kezdenie, egy önálló, független vonalat folytatnia.
Művészeti pályája szinte átívelte a XX. század második felét, mondhatni az 1940-es évektől napjainkig. Ez alatt a hetven év alatt művészete sokat alakult. Munkássága ugyan látott számtalan művészeti mozgalmat, tendenciát megszületni, eltűnni, saját maga megőrzött egyfajta konstans stabilitást, erőt. Gilot festészete egy korábbi század hagyományaiban gyökerezik: az École de Paris második hullámának közegében született, festészeti gyakorlatban és elméletben történt forradalmi változásokat előidéző mesterek személyes hatásával kiegészült - mindezt pedig saját kutatásaival, önálló művészeti eszközeivel egységesítette.
Mire a háború után az annak hatására gyökeresen önmagából kiforduló művészeti közeg új tendenciákat szült, Gilot művészete szilárd alapokon nyugodott, és az ötvenes évek közepére megérett, független utat választott. Képei a formák, a színek bonyolult ötvözései, struktúrák és történetek, szimbólumok egységei.
Rozsda Endre 1999-ben mutatta be Françoise Gilot-t a Várfok Galéria tulajdonosának, Szalóky Károlynak, aki 2000-ben meghívta kiállítani Budapestre. E kapcsolat azóta is gyümölcsöző, Gilot rendszeres jelleggel látogat el Budapestre Várfok Galériás kiállítás megnyitói alkalmából. A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa, Pécs „Kisgalériájában" rendezett kiállítása elsősorban az utóbbi évtized anyagából kínál bőséges ízelítőt, kiegészítve néhány korábbi festménnyel. Egyrészt magángyűjteményekből származó művek, másrészt a Várfok Galéria anyagában található művek kerülnek bemutatásra, ezáltal egy igazán különleges anyagot tárva a nézők elé a Magyarországon található festményeiből. A kiállítás azért is figyelemre méltó, mert a festőnőnek ennyi műve egyszerre még nem volt egyben látható itthon, ráadásul a kiállítás egyik része először Párizsban került bemutatásra. A képek mindegyike kiválóan tükrözi Gilot érett időszakának változásait, érdeklődésének központi témáit, egy témán belül különböző változatokat, megoldásokat is találunk - így például a tájképek esetében. Különleges a kiállítás, mert egy nagyszerű festő, egy mozgalmas, érdekes életutat bejárt személy munkái kerülnek bemutatásra.
A kiállítást Spengler Katalin, művészeti író nyitja meg.

Várjuk sok szeretettel!

További információ: www.varfok-galeria.hu; www.pecsgallery.hu

english »
Archívum
201920182017201620152014
201320122011201020092008
200720062005
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu