Tárlatvezetés a ROZSDA100 és a GYŐRFFY László kiállításokon

2013.10.02

Szeretettel várjuk Önöket a Várfok Galéria következő tárlatvezetésére, melyre 2013. október 5-én délután 16 órakor kerül sor.

A vezetés első felében Rozsda Endre centenáriumi kiállításán vezeti körbe Önöket Kálmán Borbála művészettörténész, a tárlat kurátora, izgalmas újdonságokkal szolgálva a Rozsda kutatást illetően.
A vezetés második fele a Várfok Project Roomban folytatódik majd Győrffy László Az én fájdalmam a te örömöd című kiállításán, ahol Kovács Krisztina művészettörténész a művésszel, Győrffy Lászlóval beszélget a tárlat kapcsán felmerülő kérdésekről.

Bővebb információk a kiállításokról a honlapunkon olvashatók: http://www.varfok-galeria.hu/

Vezetés időpontja: 2013. október 5., szombat, 16 óra
Kezdés helyszíne: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
Időtartam: 1 óra
A vezetés magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A Rozsda100 centenáriumi kiállításon még egy tárlatvetést fogunk tartani 2013. október 17-én, este 22 órakor a Kortárs Galériák Éjszakája keretében.


Rozsda 100 - A Párka fonala” címmel nyílt meg 2013. szeptember 11-én a Várfok Galériában a centenáriumi kiállítás, mely zömében korábban még soha be nem mutatott Rozsda műveket enged megismerni. A Rozsda hagyaték kezelőjével közösen válogatott kiállítási anyag két kiemelkedő alkotása – „Megtört a szimmetria”, „Babilon” – készítésük idejét tekintve keretezi a tárlat festményekre vonatkozó súlypontját: a két jól ismert Rozsda mű mellett kilenc, korábban a közönség által még nem látott mű kerül nyilvánosság elé egy olyan egységből, mely Rozsda 1977-es egyesült államokbeli utazása alatt készült. Ebben az évben a magyar festő Françoise Gilot-nál vendégeskedett egy rövidebb időszakig, Kaliforniában.
A kiállítás másik súlypontját egy grafikai összeállítás képezi, mely olyan különlegességet is tartalmaz, mint a nagyméretű „Kavalkád a napkorong körül” című alkotás, felelevenítve a néző előtt a ’40-es évek végi, „Európai Iskolás” művek színorgiáját, organikus lüktetését. A papírmunkák „időfonalát” követve ugyanakkor eddig kevéssé ismert „motívumvilág” tárul fel a néző szeme előtt.
A festészet öröme árad Rozsda vásznairól, rajzain keresztül pedig könnyed mélységbe merülve érzékelhető képzeletének véget nem érő világa. „Párka vagyok, aki megfonja az idő fonalát, aki új dolgokat hoz létre, és nem az, aki bevégzi őket”, írta egykor Rozsda, akinek életműve e jubileumi év alkalmából még bőven hallat majd magáról.


Az én fájdalmam a te örömöd” című kiállítás Győrffy László korábbi munkáihoz hasonlóan, de azoknál még hangsúlyosabban reflektál a kortárs művészet vagy az alkotó pozíciójára, illetve a nézői reflexekre.
„A tavaly elkezdett „absztrahálási” kísérlet folytatásaként olyan festmények elkészítése érdekelt, amelyek különféle módon leépítik, tönkreteszik, dekonstruálják saját magukat, oly módon, hogy a képek struktúráját fizikai deformációk, sérülések, idegen tárgyak (szögek, pengék, csavarok stb.) zavarják meg. A nadrágjában maszturbáló gyermekalakot (nézőt) szimuláló figura a kiállítótérben zavart keltve magán a tárlaton túl a szenvedő művész toposzát is dekonstruálja, ugyanakkor a mű címe (A bosszú angyala) egy transzcendens dimenzióból érkező intervenció lehetőségére, a megformált gyermek arányaihoz képest túlméretezett nemi szerve pedig egy nem-emberi entitásra is utal.
Az így keletkező feszültség a groteszk határsértés abszurd logikájában csúcsosodik ki: a fenséges és nevetséges, a szent és profán, az élő és élettelen összemosása nem csak a freudi halál- és életösztön elméletet hívja elő, hanem a modernizmus megváltó ígérete is megkérdőjeleződik.” – Győrffy László

english »
Archívum
201920182017201620152014
201320122011201020092008
200720062005
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu