Részlet a Várfok Műhelygaléria Alapítvány alapító okiratából:

A Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány támogatja a Várfok Galéria tevékenységét;
- segíti a galéria tárgyi feltételeinek jobbítását, berendezéseinek korszerűsítését,
- elősegíti a kortárs magyar képzőművészet hazai és külföldi bemutatását
- támogatja a galéria külföldi kiállításokon való részvételét
- támogatást nyújt a tehetséges pályakezdő művészek számára
- elősegíti bármilyen egyéb, kisebb vagy nagyobb, rövid távú vagy hosszabb tartalmú cél megvalósítását, amely a galéria, illetve a kiállító művészek érdekét szolgálja

Alapítva: 1991
A Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány közhasznú szervezet  ( Nytsz: Főv. Bíróság 2214 )
VÁRFOK 14 MŰHELYGALÉRIA ALAPÍTVÁNY


Tisztelt Látogatónk, kedves Művészetbarát!


 

A Várfok Galéria immáron 24 éve dolgozik azért, hogy magyar művészeink számára folyamatos bemutatkozási lehetőséget biztosítson, megismertetve így a kortárs magyar művészetet mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban is.

Olyan, a kortárs magyar művészeti élet kiemelkedő festőművészei tartoznak többek között galériánkhoz, mint El Kazovszkij, Rozsda Endre, feLugossy László, Mulasics László, Nádler István, Szirtes János; a fiatalabb generációból Győrffy László, Herman Levente; a nemzetközi művészeti színtérből Françoise Gilot, Martin C. Herbst vagy Sebastian Weissenbacher. Az újabb irányvonalakat fémjelzi egyrészt a Várfok Galéria nyitása a fotográfia felé – Korniss Péter és Misetics Mátyás a művészkörhöz csatlakozása révén 2011 szeptemberében –, valamint a legfiatalabb pályakezdő művészeket tömörítő Spiritusz Szekció létrejötte, továbbá a Project Room elmúlt két éves működése. 2012 decemberéig működött két éven át a Galéria „pesti” szekciójaként az ArtBLOKK, mely 300 nm-vel igyekezett közelebb hozni mindennapjainkhoz a kortárs művészetet (egy rendszeresen frissített bloggal együtt).

Az 1990-ben alapított Várfok Galéria tevékenységét, kiállításait és a Galériához tartozó művészeket a Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány támogatja, mely közhasznú alapítványként van nyilvántartva. Szükség is van erre, mert a Várfok Galéria ugyan profitorientált kortárs művészeti kiállítóhely, de gyakran vesz részt nonprofit vállalkozásokban is. Szerveztünk olyan eseményeket, performance-okat, mint például egykor a Budapesti Őszi Fesztivállal közösen megrendezésre kerülő ZabArt – Csurka Eszter kenyérszobor akciója, vagy a 2009-es Rozsda Endre kiállításhoz kapcsolódó szimpózium (kerekasztal beszélgetés) és filmvetítések, illetve szervezünk rendszeres jelleggel (havonta) nyílt, ingyenes tárlatvezetéseket.

Tisztán non-profit vállalkozásunk az úgynevezett Galéria19 is, mely a Várfok utca 19 fája köré épített favédő kordonokat alakítja át kiállítási felületekké, így a kortárs képzőművészet újszerű közvetítőjeként léphet fel a mindennapokban. A rendszeres időközönként cserélődő szabadtéri kiállítások nemcsak szebbé változtatják az utcaképet, hanem kikerülhetetlenségükkel új híveket szereznek a kortárs képzőművészetnek: 2012-ben a felületek egy harmadát állandó jelleggel fémpanelekre cseréltük, melyek egyedi kialakítása kultúrtörténeti szereplők megjelenítésével nem csak az utcaképet emeli, de didaktikus célokat is szolgál. A fennmaradó 38 felületből 10 felület szövegeket tartalmaz két nyelven, többek között a környék több évszázados történetét felelevenítve.

A kiállításokkal párhuzamosan – támogatói segítséggel - rendszeresen készítünk katalógusokat a Várfok Galéria művészei számára. A Várfok Füzetek 2002 óta népszerűsítik a kortárs művészetet kis, színes (monografikus), szakmai szöveggel ellátott füzetek formájában. 2013 tavaszán jelent meg a 20. a sorban. Egyik főbb kiadványunk egy, a Várfok Galéria 15 éves működését és művészeit bemutató könyv, de említhetnénk a 2010-ben egy ötletes koncepció mentén összeállításra került jubileumi 20 évet ünneplő kiadványt is. Ezek a katalógusok eljutnak a legfontosabb könyvtárakba, a nemzetközi kiállításokon való részvételünkkor a nemzetközi közönséghez, így sokban hozzájárulnak a kortárs magyar képzőművészet megismertetéséhez.

A Várfok Galéria 2010-ben történt nagy felújítása azt a célt szolgálta, hogy egy színvonalas, az európai követelményeknek megfelelő tér jöhessen létre, mely szinte már múzeumi jellegű kiállításokkal várja az érdeklődőket. A tárlatok magyar-angol nyelvű informatív feliratokkal, video vetítésekkel kísértek és mindegyiken a fentebb említett ingyenes tárlatvezetéseket is biztosítunk a látogatók számára.

 


VÁRFOK 14 MŰHELYGALÉRIA ALAPÍTVÁNYTovábbra is rendkívül fontosnak tartjuk a külföldi megjelenéseket, akár vásárokon keresztül, akár együttműködések révén: a felújítási munkák hatására kimaradt három évnyi szünet után, újfent nemzetközi vásáron vettünk részt 2013 tavaszán (Art Paris Art Fair), annak ellenére, hogy a gazdasági körülmények továbbra sem kedvezőek. A vásáron a magyar XX. század második felére kívántuk helyezni a hangsúlyt, bemutatva olyan időszakokat (Európai Iskola, Iparterv, Új szenzibilitás) melyek kevéssé ismertek külföldön, sőt, „felavatva” a Rozsda Centenárium évet a standon kiállított Rozsda művek révén. 2012-ben útjára indult egy közös együttműködés egy fiatal román galériával, mellyel együtt egy csoportos utazó kiállítást hoztunk létre: Magyarország után Romániában, illetve Lengyelországban viszi tovább a résztvevő (többek között) fiatal magyar művészek hírnevét, terveink között szerepel egy cseh bemutatkozás is (időközben a tárlat résztvevőinek köre cseh és lengyel művészekkel is bővül).Ahhoz kérjük tehát az Ön segítségét,
hogy támogassa adójának 1%-val
a közhasznú Várfok 14 Műhelygaléria Alapítványt,
hogy továbbra is folytathassuk azt, amit 24 évvel ezelőtt elkezdtünk.
Ezért kérjük Önt, hogy adóbevallásának kitöltésekor, a civil szervezeteknek adható 1 %-ot a Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány számára ajánlja fel.


Adószám:
19677392 - 1 - 41
Bankszámlaszám:
11701004 - 20181772

Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány
1012.  Budapest Várfok utca 14.
Telefon: 213 51 55

Alapítványunkról további információt kaphat a www.nonprofit.hu internetes adatbázisban is.

A rendelkezése csak akkor érvényes és teljesíthető, ha a nyilatkozaton a kedvezményezett adószámát, a borítékon pedig az ÖN NEVÉT, LAKCÍMÉT és az ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT pontosan tünteti fel!
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu